Каталог
(097)880-63-79
UAH
USD
EUR
пн - пт с 10:00 до 20:00 сб - вс с 11:00 до 18:00
(097) 880-6379

Чи можна довіряти Біблії?

Автор огляду: ирина Акчурина
14.08.2020

Ось вже кілька років за ним постійно стежили, але досі йому все ж вдавалося втікати, постійно змінюючи адреси свого перебування. Друзі допомагали йому, та пастка ось-ось мала зачинитись...

Таємний агент, маючи на руках велику суму грошей, чималу частину якої він, судячи з усього, сподівався згодом покласти у власну кишеню, вступив до місцевого університету. Він втерся в довіру до потрібних людей і, нарешті, встановив дружні стосунки зі своєю жертвою.

Одного разу під приводом того, що нібито загубив гаманець, він попросив нещасного нагодувати його обідом у таверні неподалік. Коли ж вони прийшли туди, агент дав сигнал двом помічникам, що чекали на нього, ті одразу ж заарештували його супутника і кинули до міської в’язниці.

Вісімнадцять місяців потому в’язня, виснаженого і змученого перебуванням у темній затхлій камері, переповненій щурами і клопами, повели до суду. Вирок було винесено ще до засідання, і змінити його було неможливо. Два місяці опісля його вивели через південні ворота міста, туди, де на відкритому місці височів великий дерев’яний стовп, що нагадував хрест. Зверху висів важкий ланцюг, а через отвір у верхній частині стовпа була протягнута мотузка з зашморгом. На очах у тріумфуючого натовпу, серед якого можна було розгледіти й місцеву знать, в’язня прив’язали залізним ланцюгом до стовпа і накинули зашморг йому на шию.

Навколо стовпа склали дрова і хмиз. Невдовзі з’явився кат. Він сильно смикнув за мотузку - і за мить тіло засудженого на смерть висіло без ознак життя. Якийсь вельможа запалив факел, підніс його до хмизу, а потім відійшов трохи назад і довго разом з іншими спостерігав, як тіло жертви горить на вогнищі. Коли вони насолодилися жахливим видовищем, був даний наказ розрубати останки на шматки і кинути їх догорати. Вистава закінчилась. Глядачі розійшлися у своїх справах.

Це сталося в жовтні 1536 року (ніхто точно не знає, в який день) рано-вранці неподалік від угіддя Вілвордського замку, десять кілометрів на північ від Брюсселю. Жертву звали Вільям Тіндейл. Якою ж була його провина? Державна зрада? Загроза національній безпеці? Змова або спроба перевороту? Тероризм? Серія вбивств? Ні! Хоча в офіційному звинуваченні містилось багато пунктів, але, якщо говорити по суті, найголовнішим «злочином», за який Тіндейла кинули до в’язниці, а потім стратили, було те, що він переклав англійською книгу з єврейської і грецької мов.

Ця книга не пропагувала анархію, не підбурювала до заколоту, не закликала до насильства і взагалі не могла завдати ніякої шкоди окремим людям і суспільству загалом. Навпаки, в ній визнавалась державна влада, правосуддя, мир, чесність та інші необхідні будь-якому суспільству чесноти. Книга називалася Біблією.

Історія Тіндейла жахлива, але, на жаль, не унікальна: за історію людства не було іншої такої книги, яку б так сильно ненавиділи, ганьбили та обмовляли. В IV столітті римські імператори Діоклетіан і Юліан наказали своїм воїнам знищити всі Біблії, які тільки зможуть знайти. 1382 року перший переклад Біблії англійською мовою викликав таку хвилю обурення, що вийшов закон, який забороняв користуватися цим перекладом. Коли кілька екземплярів  Тіндейла контрабандою потрапили до Англії, їх одразу знищили як «шкідливий товар». У багатьох країнах забороняли користуватися перекладами Біблії: їх спалювали, перекладачів переслідували, катували і вбивали.

Ще зовсім недавно в комуністичних країнах, де проживала третина населення планети, Біблія була заборонена. Було знищено мільйони екземплярів Святого Письма. І навіть сьогодні, в епоху загальної толерантності, є багато тих, хто ненавидить цю книгу. В деяких країнах продаж або розповсюдження Біблії вважається злочином. Якщо ви вийдете там з літака з Біблією в руках, вас заарештують і посадять до в’язниці раніше, ніж ви встигнете пройти паспортний контроль.

Однак, незважаючи на багатовікові переслідування, кількість екземплярів Біблії, надрукованих за останній час, вражає. За п’ять років, з 1997 до 2002, різні Біблійні товариства розповсюдили понад 2 мільярди 979 мільйонів екземплярів Святого Письма.

Статистика перекладів також приголомшує. 200 років тому Біблія повністю або частково була перекладена тільки на 68 мов. До кінця 2002 року ця цифра виросла до 2203. Біблія стала доступною для 90% населення Землі. Сьогодні триває робота над її перекладом на 600 мов, на 500 з яких Біблія перекладається вперше.

З усього вищезазначеного постають закономірні питання. Чому найбільш зневажена в світі книга користується таким вражаючим попитом? Що ж це за книга, що викликає таку протилежну реакцію в різних людей? Для відповіді на ці запитання потрібно прочитати книгу «Чи можна довіряти Біблії?» Джона Бландшарда

Купити книгу «Чи можна довіряти Біблії?» Джон Бландшард