Каталог
(097)880-63-79
USD
EUR
пн - пт с 10:00 до 20:00 сб - вс с 11:00 до 18:00
(097) 880-6379

ЕДЕМСЬКИЙ САД: ПЕРША ЕКОСИСТЕМА

Автор огляду: Andrey 
19.12.2019

Заплющ очі й уяви собі Адама та Єву, які гуляють по чудовому саду. Ось Адам про­стягає руку, зриває з дерева найспіліший плід і дає його жінці.

-    Зголодніла?

-    Так, дякую.

Єва бере плід і починає їсти. Адам зри­ває інший для себе.

Перші люди йдуть далі, радіючи життю, яке переповнює їх та нуртує навкруги. В усьому вони відчувають любов і турботу Господа, який створив їх та весь світ. Бог сам говорить із ними і дає їм усе необхідне. Погода незмінно прекрасна, їжа - на від­стані витягнутої руки, а невичерпна різно­манітність рослин і тварин не залишає часу для нудьги. Світ, який Бог назвав Едемським садом,- досконалий!

Едемський сад був першою екосисте­мою в історії. Достеменно невідомо, який саме вигляд був у нього і де він знаходився. Однак Біблія повідомляє нам деякі подро­биці. Перший розділ Книги Буття гово­рить, що світ, який Бог творив, був дуже гарним («І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, вельми добре воно» - 1:31). У ньому не було недоліків і вад. Усе, створене Господом, було ідеальним і досконалим.

В Едемському саду не було дощу. Рослини зрошувалися за допомогою пари - можливо, у вигляді легкого туману, а також роси, яка випадала. Людина й тва­рини могли їсти плоди з будь-яких дерев (окрім одного). Усі дерева й рослини були приємними на вигляд, а живі істоти хар­чувалися лише рослинною їжею. В умо­вах першої екосистеми на Землі не було хижаків і жертв, бо не було смерті. Комахи, які повзали або літали й запилювали рос­лини, не жалили, не кусали й не докучали ні людям, ні тваринам. Усі жили в гармонії одне з одним і оточуючим їх світом.

Про теплий і вологий тропічний клімат, який від початку панував по всій Землі, розпо­відає не лише Біблія, але й сліди скам'янілих тропічних рослин, знайдених практично в усіх куточках планети. Наукові дані підтвер­джують те, що говорить Слово Боже.

Чому ж усе змінилося? І як це відбу­лося? Чому сьогодні на Землі існують найекстремальніші кліматичні умови, зокрема й непридатні для життя?

Це трапилося через людину. Ти, зви­чайно, знаєш, як відбулося гріхопадіння, через яке гріх і смерть уразили увесь світ. Ось Книга Буття 3:17-18 передає нам слова Творця про те, що сталося:

«І до Адама сказав Він: За те, що ти послухав голосу жінки своєї та їв з того дерева, що Я наказав був тобі, говорячи: Від нього не їж, проклята через тебе земля! Ти в скорботі, і будеш їсти від неї всі дні свойого життя. Тернину й осот вона буде родити тобі, і ти будеш їсти траву польову».

Це непростий уривок для розуміння. Зверни увагу: те, що названо «прокляттям» - це не стільки пока­рання, скільки результат гріха, законо­мірний наслідок того шляху, який людина обрала, відвернувшись від Бога. Не Господь, а сама людина зробила так, що вся Земля й весь Усесвіт (див. Послання до римлян 8:20-22) виявилися враженими розпадом. Рослини і тварини були змушені розпочати боротьбу за виживання. Шипи й колючки, які покрили деякі рослини,- це також результат гріхопадіння, спотворення Божого задуму.Це «зіпсовані» версії того, що колись було досконалим. Боротьба за існування, харчові ланцюжки, перенасе­лення, зникнення видів - усе це результат людського гріхопадіння.

Але незважаючи на те, що оточуючий нас світ уражений гріхом, він усе одно зали­шається чудовим. Хоча він утратив свою первозданну досконалість, відбиток Творця як і раніше лежить на ньому, свідкуючи про славу нашого Господа.

Купити книгу «Божий Задум. Світ екосистем.»